For et par år siden var det tredje hyppigste søket på google: «Hva er ultraprosessert mat?». Boken «Hva skjedde med maten?» av Susann Stave gir gode svar. Vi har lest mange bøker om ultraprosessert mat, men denne er enkel, nøktern og tilpasset norske forhold. Den er lettlest med eksempler og illustrasjoner som vi gjenkjenner fra norske matbutikker – og som understreker poengene. Vi anbefaler boken på det varmeste.
Stave har master i samfunnsernæring. I 2021 startet hun «Barnematbyen» sammen med Maja Skogstad. Deres store mål er å endre matmiljøet til det bedre slik at flere barn får muligheten til å vokse opp friske.
Boken «Hva skjedde med maten?» er ikke en bok om barnemat, den handler om maten gjennomsnittsnordmenn spiser mest av. Den som er billig å produsere, holder seg i evigheter, «sminkes» med smak, farge og konsistens slik at den blir «hypervelsmakende» og markedsføres som alt fra sunn og lettvint til «det vi har fortjent».
På en enkel og udramatisk måte (det blir jo ofte opphetet i debatten om ultraprosessert mat) skriver Stave om hvordan maten vi spiser har gått fra å være rene råvarer til noe (for kroppen) ugjenkjennelig. Hun forklarer forskjellen på næring og energi, og hvordan den ultraprosesserte maten ofte har lite av det første og mye av det siste. Språket flyter godt med korte kapitler, fargerike illustrasjoner og fengende overskrifter som «Når blir brød til bolle?» og «Produkter der du ikke skulle tru at sukker kunne bu».
Det er lett å bli lurt, men boken gjør det enklere å navigere i butikkhyllene. Her er det ingen lange pekefingre. Stave skriver også at det er forskjell på ultraprosessert mat. Hun mener flere av matvarene som iht NOVA-klassifiseringen havner i ultraprosessert-kategorien, er helt ok å spise.
Siste del av boken avslører hvordan markedsføring og matindustriens profittjag fort påvirker og styrer valgene vi tar. I siste kapittel konkluderer hun med at det er matsystemet som er ultraprosessert og at vi fortjener bedre matomgivelser. Inntil myndighetene tar tak, gjelder det å ikke går rundt i matbutikken som zombier. Vi kan ta bevisste valg for å sikre at vi spiser (og drikker) mat som gir kroppen næring og energi på ekte.
Vi har flere ganger skrevet at det vi nordmenn bruker mest penger på i butikken er brus og leskedrikker. Stave bekrefter dette i boken og legger til at salget av brus og energidrikk har økt med 25 % siden 2019. Vet du hvor mye? Hold deg fast: 117 liter brus og energidrikk i året. Boken har også tall for hvor mye potetchips vi spiser. Stave viser til Maaruds nettsider som sier at vi spiser (fest setebeltene!!): 6,8 kg potetchips i året i snitt. For den som lurer på hvor det er mulig å kutte i matbudsjettet i dyrtiden – her er en opplagt mulighet…
Bakerst i boken har Stave lagt igjen QR-koder som lenker til en omfattende referanseliste og en side med tips til enkle grep for å ta råvarebaserte matvalg. Tipsene deler kostholdsråd fra andre land samt en rekke grep for å ta bedre valg for helsen (og lommeboken). Vi har fått lov av Frisk forlag til å dele lenken til guiden: https://www.friskforlag.no/smakebiter/helse/kosthold/hva-skjedde-med-maten/enkle-grep-for-ravarebaserte-matvalg/.
For deg som vil borre dypere i ultraprosessert mat (og hvordan den er til hinder for den som vil bli og holde seg sunn og slank), industrien bak og hvordan vi blir lurt og «hacket» av denne maten, finner du mer lesestoff i disse bloggene:
I tillegg kan bøkene til Marit Kolby: «Hva og når skal vi spise», Michael Pollan: «Matregler» og Robert Lustig: «Søtt og farlig» være nyttige for dem som søker råd. Her er deres oppsummering:
Michael Pollan: Spis mat. Passe mye. Mest planter.
Marit Kolby: Spis hel mat. Ikke ultraprosessert. Ikke for ofte.
Robert Lustig: Spis ekte mat.
Lev vel – du fortjener å ha det bra! 💚
Monika & Beate
P.S. Lyst til å komme i gang med et sunt og godt kosthold som du tilpasser slik at det passer for deg? Her er noen muligheter: