Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å sikre at du får den beste opplevelsen på nettstedet vårt.
…og er det mulig å gjøre noe med helsen til disse små kraftverkene der inne i cellene? Mitokondrier er egentlig bakterier med sitt eget DNA som «flyttet inn» i celler for mange millioner år siden for å leve lenger og bedre. Siden de produserer energi som cellene trenger for å utføre alle livsprosesser, er det bare å takke og bukke for at bakteriene fikk ideen! Mitokondrier finnes faktisk i alle celler med en cellekjerne.
I boken sin «Gut Check» skriver dr. Steven R. Gundry at nesten alle pasientene hans har «lekk tarm». «Lekk tarm» gjør at deler av matproteiner og rester av døde tarmbakterier (LPS - eller lipopolysakkarider) kan krysse tarmbarrieren, havne i blodet og ende opp hvor som helst i kroppen der de gir inflammasjon og immunforsvaret en ryddejobb. Beate og jeg har testet oss – og fant at det gjaldt oss også. Det gjorde at vi stilte oss spørsmål om kvinner i overgangsalderen er ekstra utsatt, og i «Gut Check» fikk vi svaret: Jo, det er vi…
Søtpotetsuppe er skikkelig godt – og hvis du lager den på forhånd (slik at den får kjølt seg ned før du varmer den opp igjen) blir den full av såkalt «resistent stivelse» som betyr full fest for de gode tarmbakteriene. 🥳 Kjempegod sammen med feks kokt egg og/eller ostekjeks som proteinkilde.
Det er en kjent sak at mange får bedre helse av å legge om kostholdet. Vi (Monika og Beate) har lest en rekke bøker med forslag til kostholdsgrep for ulike lidelser. Vi er også stadig på jakt etter enkle triks som kan gi et sunnere og slankere liv. Dr. Steven Gundry dukket opp på en YouTube-film med glukosegudinnen Jessie Inchauspé, og han vekket nysgjerrigheten. Vi gjorde begge store øyne da vi leste om hva hans pasienter hadde opplevd av mirakler. Beate festet seg særlig ved at hans anbefalinger også hadde hjulpet mot nevropati, en lidelse mannen hennes har slitt med i mange år. Det er en underdrivelse å si at han har prøvd det meste. Var han villig til å teste?
«Biohacking» har blitt et nytt buzze-ord de siste årene. Vi må innrømme at vi har hatt bittelitt fordommer – etter å ha plukket opp ville historier om dem som får blodoverføringer fra barna sine (som riktignok er voksne, men likevel)… «Biohacking» er imidlertid mye mer enn som så – og det meste av det vi holder på med havner faktisk under denne paraplyen.
Lenge var det opplest og vedtatt at tarmslimhinnen ikke kunne bli gjennomtrengelig – eller «lekk». Så i år 2000, oppdaget dr. Alessio Fasano og hans forskningsteam proteinet zonulin som øker avstanden mellom cellene i tarmslimhinnen. Denne bloggposten forteller om lektiner, lekk tarm og hva du kan gjøre for å ivareta god tarmhelse og de gode tarmbakteriene.
For et par år siden var det tredje hyppigste søket på google: «Hva er ultraprosessert mat?». Boken «Hva skjedde med maten?» av Susann Stave gir gode svar. Vi har lest mange bøker om ultraprosessert mat, men denne er enkel, nøktern og tilpasset norske forhold. Den er lettlest med eksempler og illustrasjoner som vi gjenkjenner fra norske matbutikker – og som understreker poengene. Vi anbefaler boken på det varmeste.
Et nytt spennende bekjentskap for oss på vår søken etter smarte hacks for å kunne eldes med glede og stil, er Steven R. Gundry. Han var opprinnelig hjertekirurg og en periode lege i Loma Linda (en av de fem blå sonene med ekstra mange 100+åringer identifisert av journalisten Dan Buttner). De mange 100+åringene gjorde Gundry nysgjerrig på kosthold, og i boken sin «The Longevity Paradox» skriver han om hva han har lært fra dem. I denne bloggen oppsummerer vi det vi har plukket opp fra «The Longevity Paradox» og den siste boken hans så langt, «Gut Check».
«Hva tenker du på?» spurte Beates kjære. De gikk tur på vakre Jeløya. Det hadde vært stille en stund, som det ofte blir når de går tur. Tankene vandrer, sansene tar inn naturen: havet, strand og rullesteiner, de gamle trærne, skogbunnen – lyder, lukter, lys og farger, den jevne rytmen – alt inviterer til både utsikt og innsikt. «Tarmbakteriene» svarte Beate.
Du har kanskje hørt Beate spøke med at hun (til forskjell fra kronprinsesse Mette Marit) drev med utagerende fasting i ungdommen? Selv utagerte jeg verken med festing eller fasting, og jeg tenkte lenge at fasting, nei, det er for ekstremt… Men: Nå har jeg vært en periodisk faster i flere år, og det er ingen vei tilbake. Hva skjedde?
Ute etter en rask, sunn og god middag (eller lunsj)? Denne finnbiff-gryten er super å ha i bakhånd etter noen dager eller uker på reise. Alle ingrediensene holder seg lenge (løk, hvitløk, ingefær) eller ligger klar i fryseren (viltblanding og finnbiff). Du kan bruke tørket, hermetisk eller frossen sopp.
Har du hørt om «detox» og tenkt at det er noe suspekte, alternative greier? Vi innrømmer det gjerne: Det gjorde vi også… Nå vet vi bedre og er godt i gang. Her får du en rekke tips til hva du kan gjøre for å hjelpe kroppen.
Hva betyr trening for deg? Og hvilke overbevisninger har du om trening? Hvor lite skal til? Er korsang trening? Og hva er effekten av å tenke på all bevegelse som trening? Forskning viser at det er treningseffekt å hente i å tenke på aktiviteten som trening.
Hvor mye energi vi trenger, varierer selvsagt fra person til person - alt etter vekt, aktivitetsnivå, alder mm. Et av prinsippene i XLO sunn & slank er «Passe mye», men hva betyr det i praksis?
Som alltid finnes ingen fasit som gjelder for alle. Fasiten er helt individuell, nemlig det som passer for den enkelte. Så hva passer for deg? Er du en «all in»-type (som Beate), eller mer «et steg om gangen», som Monika. Om det ikke er noe som brenner, da går Monika «all in», hun også… Her gjelder det altså å velge en strategi som passer for deg.
Om du spør nordmenn hva som er den sunneste grønnsaken, svarer nok mange «brokkoli». Og med god grunn. Denne grønnsaken, som er medlem i korsblomstfamilien (og dermed støtter hormonbalansen) er proppfull av vitaminer og andre nyttige næringsstoffer. Her er en super oppskrift med mye brokkoli.
Hvordan står det til – egentlig? Mange går rundt med større og mindre plager, og det har jo en tendens til å bli flere av dem etter hvert som vi blir eldre… Men kanskje er det ingen naturlov at det må være sånn? Kanskje finnes det hjelp å få eller grep å teste ut?
Ønsker du å komponere din egen frokost som gir deg det du trenger – og sikrer at blodsukkeret ikke løper løpsk utover dagen? I denne bloggen finner du tips til hvordan.
Meld deg på nyhetsbrev - så får du tips, oppskrifter og inspirasjonsartikler hver fredag. Det er gratis, og du kan melde deg av når som helst.