Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å sikre at du får den beste opplevelsen på nettstedet vårt.
Vi har vært som sporhunder etter alt som kan gjøre livet enklere… På veien plukket vi opp en fantastisk verktøykasse for endringsprosesser – og ett av de virkningsfulle verktøyene handler om det som gir kraft og retning. Har du noen ide om hva som kommer? Du har trolig helt rett: Intensjoner (med mål, hensikt, meningen med osv som undereksempler). Svaret på hva vi ønsker å oppnå eller ivareta. Det som er viktig for oss, og det som skaper motivasjon og tenner «motoren i magen».
For den som er glad i fiskekaker, og helst vil unngå ultraprosesserte varianter, er det heldigvis mulig å lage dem selv. Med stavmikser eller kjøkkenmaskin går jobben som en lek. Det blir jo heller ikke feil at hvit fisk er en god kilde til jod, som er viktig for at stoffskiftet og immunforsvaret skal være på sitt beste. 🤩🐟 Denne oppskriften er lektinfri, glutenfri og uten kumelksprotein.
Har du lagt merke til at livet er enklere når du lever i pakt med deg selv? Når du lytter til deg selv og tar hensyn til det du oppdager? Når du er oppmerksom på hva du ønsker, hva som passer og hva som ikke passer? Når du setter den «indre kritikeren» på pause og heller heier på og oppmuntrer deg selv? Når du velger det som passer – og velger bort det som ikke passer for deg? Når du velger å bruke tid på det som gir deg energi og velger bort det som stjeler energi? I denne bloggen finner du noen av våre beste tips til å koble til deg selv.
Beate og jeg er litt mer enn middels opptatt av et par ting. Bevissthet er en av dem. Når vi sier «bevissthet», mener vi evnen til å være oppmerksom – på hva som helst. På det som er åpenbart, og det som skjuler seg i dypet. I mange år har vi trent på nettopp dette: Å rette oppmerksomheten mot det som finnes i det ubevisste. Som for eksempel hvilke intensjoner som ligger bak våre egne og andres valg. Eller hvilke overbevisninger eller rammer vi opererer innenfor – ofte uten å vite det selv. Akkurat disse tre eksemplene er kraftfulle drivkrefter for hvordan vi som mennesker opptrer og skaper virkeligheten vår.
Om du vil ha noe skikkelig godt som også er sunt kan vi anbefale kryddernøtter. Nøtter er generelt rike på fiber, proteiner og sunt fett, og de foreslåtte nøttene er i tillegg lektinfrie. Du lager snacksnøttene på noen få minutter – så er de festklare for deg og de gode tarmbakteriene. Kos med ekstra god samvittighet, med andre ord.
Kroppen din er ikke lat – den er laget for å overleve. Problemet? Den tror fortsatt du lever som en jeger og sanker. I et samfunn med konstant tilgang på mat, sofaer og skjermer, kan den geniale biologien vår bli en utfordring. I denne bloggen ser vi nærmere på hvorfor moderne livsstil er krevende for kroppene våre – og hva du kan gjøre for å leve lettere, sunnere og mer i takt med din egen biologi.
I boken «BURN. The Misunderstood Science of Metabolism» snur forsker Herman Pontzer opp ned på gamle forestillinger om hvordan kroppen bruker energi. Han tar oss med til Hadzafolket i Tanzania – noen av de siste jegerne og sankerne i verden – og viser at løsningen på god helse og en sunn vekt ikke handler om å trene mer og spise mindre, men å forstå kroppens smarte energisystem.
Vi har akkurat lest boken «BURN. The Misunderstood Science of Metabolism» av forskeren Herman Pontzer. I boken sin tar han oss med til Hadzafolket i Tanzania – noen av de siste jegerne og sankerne i verden. Historiene han deler i boken har påminnet oss om en observasjon vi har gjort oss: Det finnes ikke ett kosthold som er det eneste saliggjørende... Vi mennesker er utrolig tilpasningsdyktige, og i denne bloggen setter vi lys på utviklingen som har vært frem til i dag, der flertallet av oss sliter med overvekt. Hva skjedde på veien?
Har du lyst på en sunn og supergod dessert med bare to ingredienser? Hvis du har kokoskrem og en plate mørk sjokolade, kan du trylle frem 4-5 porsjoner på null tid. Riktignok trenger den et par timer i kjøleskapet for å stivne, men det betyr jo samtidig at du kan lage den god tid i forveien.
Lyst på noe sunt, kjempegodt og knasende sprøtt til ulike grønnsakssupper? Som attpåtil er uten lektiner – og dermed supert for tarmhelsen? Prøv disse ostekjeksene. Om du vil ha ostesmak uten å bruke ost, kan du bruke næringsgjær. Nam!
…og er det mulig å gjøre noe med helsen til disse små kraftverkene der inne i cellene? Mitokondrier er egentlig bakterier med sitt eget DNA som «flyttet inn» i celler for mange millioner år siden for å leve lenger og bedre. Siden de produserer energi som cellene trenger for å utføre alle livsprosesser, er det bare å takke og bukke for at bakteriene fikk ideen! Mitokondrier finnes faktisk i alle celler med en cellekjerne.
I boken sin «Gut Check» skriver dr. Steven R. Gundry at nesten alle pasientene hans har «lekk tarm». «Lekk tarm» gjør at deler av matproteiner og rester av døde tarmbakterier (LPS - eller lipopolysakkarider) kan krysse tarmbarrieren, havne i blodet og ende opp hvor som helst i kroppen der de gir inflammasjon og immunforsvaret en ryddejobb. Beate og jeg har testet oss – og fant at det gjaldt oss også. Det gjorde at vi stilte oss spørsmål om kvinner i overgangsalderen er ekstra utsatt, og i «Gut Check» fikk vi svaret: Jo, det er vi…
Søtpotetsuppe er skikkelig godt – og hvis du lager den på forhånd (slik at den får kjølt seg ned før du varmer den opp igjen) blir den full av såkalt «resistent stivelse» som betyr full fest for de gode tarmbakteriene. 🥳 Kjempegod sammen med feks kokt egg og/eller ostekjeks som proteinkilde.
Det er en kjent sak at mange får bedre helse av å legge om kostholdet. Vi (Monika og Beate) har lest en rekke bøker med forslag til kostholdsgrep for ulike lidelser. Vi er også stadig på jakt etter enkle triks som kan gi et sunnere og slankere liv. Dr. Steven Gundry dukket opp på en YouTube-film med glukosegudinnen Jessie Inchauspé, og han vekket nysgjerrigheten. Vi gjorde begge store øyne da vi leste om hva hans pasienter hadde opplevd av mirakler. Beate festet seg særlig ved at hans anbefalinger også hadde hjulpet mot nevropati, en lidelse mannen hennes har slitt med i mange år. Det er en underdrivelse å si at han har prøvd det meste. Var han villig til å teste?
«Biohacking» har blitt et nytt buzze-ord de siste årene. Vi må innrømme at vi har hatt bittelitt fordommer – etter å ha plukket opp ville historier om dem som får blodoverføringer fra barna sine (som riktignok er voksne, men likevel)… «Biohacking» er imidlertid mye mer enn som så – og det meste av det vi holder på med havner faktisk under denne paraplyen.
Lenge var det opplest og vedtatt at tarmslimhinnen ikke kunne bli gjennomtrengelig – eller «lekk». Så i år 2000, oppdaget dr. Alessio Fasano og hans forskningsteam proteinet zonulin som øker avstanden mellom cellene i tarmslimhinnen. Denne bloggposten forteller om lektiner, lekk tarm og hva du kan gjøre for å ivareta god tarmhelse og de gode tarmbakteriene.
For et par år siden var det tredje hyppigste søket på google: «Hva er ultraprosessert mat?». Boken «Hva skjedde med maten?» av Susann Stave gir gode svar. Vi har lest mange bøker om ultraprosessert mat, men denne er enkel, nøktern og tilpasset norske forhold. Den er lettlest med eksempler og illustrasjoner som vi gjenkjenner fra norske matbutikker – og som understreker poengene. Vi anbefaler boken på det varmeste.
Et nytt spennende bekjentskap for oss på vår søken etter smarte hacks for å kunne eldes med glede og stil, er Steven R. Gundry. Han var opprinnelig hjertekirurg og en periode lege i Loma Linda (en av de fem blå sonene med ekstra mange 100+åringer identifisert av journalisten Dan Buttner). De mange 100+åringene gjorde Gundry nysgjerrig på kosthold, og i boken sin «The Longevity Paradox» skriver han om hva han har lært fra dem. I denne bloggen oppsummerer vi det vi har plukket opp fra «The Longevity Paradox» og den siste boken hans så langt, «Gut Check».
Meld deg på nyhetsbrev - så får du tips, oppskrifter og inspirasjonsartikler hver fredag. Det er gratis, og du kan melde deg av når som helst.