Det er en kjent sak at mange får bedre helse av å legge om kostholdet. Vi (Monika og Beate) har lest en rekke bøker med forslag til kostholdsgrep for ulike lidelser. Vi er også stadig på jakt etter enkle triks som kan gi et sunnere og slankere liv. Dr. Steven Gundry dukket opp på en YouTube-film med glukosegudinnen Jessie Inchauspé, og han vekket nysgjerrigheten. Vi gjorde begge store øyne da vi leste om hva hans pasienter hadde opplevd av mirakler. Beate festet seg særlig ved at hans anbefalinger også hadde hjulpet mot nevropati, en lidelse mannen hennes har slitt med i mange år. Det er en underdrivelse å si at han har prøvd det meste. Var han villig til å teste?
Beate fortalte om det hun hadde lest, og han leste også kortversjonen (dr. Gundry har et godt sammendrag i starten av kokebøkene sine). Det ga mening. Etter å ha sett i kalenderen, bestemte de seg for å teste anbefalingene i 6 uker fra 7. april til 20. mai. Her er en løypemelding etter de to første ukene.
La oss starte med de forbløffende resultatene. Om du lurer på om dette kan være noe for deg, kan det kanskje gi mot og inspirasjon. Allerede etter noen dager (og definitivt nå etter to uker) kan vi konstatere følgende:
Når det gjelder de nevropatiske smertene er det så langt ingen endring, men det er tydelig at kroppen nå har mulighet og forutsetning for å hente seg inn og heles på en helt annen måte enn tidligere. Det er lov å si at vi er forsiktig optimister.
Dr. Gundry skriver at de fleste av hans pasienter merker bedring etter et par uker (det kan vi skrive under på). Han anbefaler en streng periode over 6 uker før man tester med å reintrodusere lektinreduserte matvarer (ved å fjerne skall og frø og/eller trykkoke – alt etter matvare). Vi satser også på at det vil være mulig også på dette kostholdet å skeie ut med god samvittighet når tarmen og mikrobiotaen er i ship shape. Vi har ingen planer om å takke nei til alle invitasjoner eller slutte med å kose oss på restaurant en gang iblant. Vi har likevel valgt å kjøre ganske strengt i 6 uker.
Her er noe av det vi endret for at kostholdet skulle bli både lektinfritt og i tråd med dr. Gundrys anbefalinger – og løsningene vi har funnet (så langt):
Her er strategiene vi brukte for at det skulle bli så enkelt som mulig:
Her er noe av det vi har kost oss med samt noen retter som ikke vil bli nye favoritter:
Frokost
Beate står over frokost på hverdagene. I helgene har hun kost seg med «bagels» med spekeskinke og eggerøre – i tillegg til grønnsaker.
Hennes kjære har landet på eggerøre eller stekte egg med grønnsaker som hverdagsfrokost. Han steker løk og sopp før han har i to egg med litt gressløk (ev steker han to egg som speilegg etter at han har stekt grønnsakene). Det blir ekstra stas med litt asparges, spinat eller avokado i skiver. Litt friske urter på toppen (favoritten er dill) – «så blir det ikke sunnere» som han sier.
Lunsj
Vi har stort sett spist salat, suppe eller middagsrester. Her er et utvalg av det vi har spist:
Middager
Salte snacks
Søte snacks
Du kan lese mer om lektiner og Dr. Gundrys anbefalinger i disse bloggpostene:
Vil du teste? Få gratis lektinguide
Vi har oversatt dr. Gundrys liste over matvarer som er bra, og ikke så bra, for tarmen. Her kan du laste den ned.
Vi er i gang med en kokebok – følg med i nyhetsbrevet for siste nytt om den.
Lev vel – du fortjener å ha det bra! 💝
Beate
P.S. Lyst til å komme i gang med et sunt og godt kosthold som du tilpasser slik at det passer for deg? Her er noen muligheter: