Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å sikre at du får den beste opplevelsen på nettstedet vårt.
Alle gode ting er tre, heter det. 3 måltider var en av nøklene til suksess for Beate da hun la om kosten og ble slank en gang for alle. Slaget står ikke ved tallet 3. I måltidssammenheng er det ikke mer magisk enn 2 eller 4. Men: Flere og flere har tatt til orde for at vi har vendt oss til å småspise oss gjennom dagen og at hyppige måltider (og mellommåltider) er negativt både for vekten og helsen.
Er det mulig å bestemme om man skal være avhengig eller ikke? Om det virker som om enkelte matvarer eller drikke har en magnetisk kraft – kan det endre seg om vi legger ned en innsats? Vi har erfart at svaret er ja. Kjenner du til vekst og (fast-)låst tankesett («fixed and growth mindset») og Carol Dweck (professor i psykologi ved Standford)?
Er du enig i at omgivelsene og ulike rammebetingelser påvirker valgene vi tar – bevisst og ubevisst? Plassering, pris, merking og tilgjengelighet påvirker hva som havner i handlekurven – og på tallerkenen. Vi er blant dem som håper at myndigheter og dagligvarebransjen fortsetter å ta grep slik at det blir enklere å velge sunt. Inntil aktørene gir full gass på alle sylindre, velger vi å ta kontroll på de rammene vi rår over. Og dermed gi oss selv de beste forutsetningene for å lykkes og trives med et sunt kosthold.
Det burde være opplagt: Motivasjon er en stor drivkraft til å lykkes om vi vil gjøre en endring. Målet – det vi vil oppnå, drar oss i riktig retning. Vår erfaring er at "når vi vet hva vi vil - da får vi det til". Er det sånn for deg også? Motivasjonen hjelper oss til å ta det ekstra steget når vi er fristet til å gi opp – om det skulle skje. Om det er sånn at du allerede har bestemt deg – eller vurderer – en kostholdsendring: Hvorfor? Og hva skal det lede til og være godt for?
Passe mye er et av prinsippene i XLO Sunn og slank. Michael Pollan landet også på det i sin oppsummering: «Spis mat. Passe mye. Mest planter.». Men hva betyr det i praksis – og er det ikke bare å spise til man er passe mett? Kanskje er porsjoner og mengden mat på tallerkenen noe du har god kontroll på – slik at det er mer å hente på andre prinsipper. For Beate, derimot, ble dette en viktig nøkkel. Hun hadde hele livet trodd at hun måtte spise mye hvis hun skulle overleve til neste måltid.
«Oestrogen Matters» av dr. Avrum Bluming og dr. Carol Tavris kom i 2018. Dr. Bluming har lang erfaring som onkologist og spesielt med erfaring fra behandling av brystkreft. «Oestrogen Matters» oppsummerer det han har funnet og er samtidig både grundig og saklig i sin kritikk av forskningen som lå bak medieoppslagene i 2002 om at hormonterapi var forbundet med økt risiko for brystkreft, blodpropp og hjerte- og karsykdom. Det korte svaret på om østrogen er viktig? "Ja". Her er en oppsummering av boken.
Her er en oppskrift på knekkebrød/kjeks uten mel, gluten og egg. De passer godt ved siden av supper eller med pålegg til lunsj (sammen med en salat eller knaskegrønnsaker).
Tenker du at det er krevende å spise mye grønnsaker og unngå ferdigmat i en hektisk (kanskje helt Texas) hverdag? Her får du ukemeny og oppskrifter for kaotiske hverdager. Menyen, med handleliste og oppskrifter, tar utgangspunkt i totalt maks 30 minutter til rådighet for å lage dagens 3 måltider.
For å gi innbyggerne bedre helseråd, forsket fastlegene i Nord-Troms på seg selv i to måneder. De målte blodsukkeret og stressrespons kontinuerlig – inspirert av bøkene Pulskuren og Glukoserevolusjonen. Konklusjonen: Spis betydelig mer grønnsaker, til alle måltider, og spis grønnsakene først i alle måltider. Les hvorfor...
«Du hadde nesten ingen øyeblikk med hvile i dag». Stressometeret (pulsklokken) var knallhard i sin dom. I alle dager? Jeg jobbet i 6 timer, lå halvannen time på sofaen og lyttet til en guidet meditasjon (det pleier å få ned stressnivået, men ikke i går), gikk ca totalt 3500 skritt og 14 etasjer (ikke stort til bevegelse), spiste bra, og koste meg med min kjære og en venninne på kvelden. Det skulle jo være oppskriften på en lite stressende dag?
I denne bloggen finner du en kort oppsummering av «The Galveston Diet» av dr. Mary Claire Haver. Dr. Haver hadde en trøblete overgangsalder med en lang liste med symptomer (vektoppgang, søvnløshet, hjernetåke osv). Aller først tok hun tak i vekten sin og prøvde å gjøre akkurat som hun hadde anbefalt til egne pasienter i alle år: Å spise mindre og trene mer...
Er du en av de mange som sliter med plager i overgangsalderen og tenker at du har snudd alle stener? I denne bloggen oppsummerer vi tips fra dr. Mindy Pelz («Fast like av Girl» og «The Menopause Reset»). Dr. Pelz fikk hele alfabetet med symptomer på overgangsalder allerede tidlig i 40-årene, og bestemte seg for å lete høyt og lavt etter kunnskap og løsninger...
Til tross for at vi er «midt i målgruppen», så har vi plukket opp forunderlig lite om overgangsalderen. Noe var vi jo kjent med, som at hetetokter inngår for de fleste. Og ja, for oss også…
Det virker som en del kostholdseksperter tror at så fort blodsukkeret er i vater, hører alle cravings fortiden til. Alle seriøse utøvere innen overspisingens kunst vet at det er tullball. MEN: Det er et godt sted å starte.
Da vi endret kosthold, fant vi raskt ut av frokosten. Middagen var også grei – det var stort sett bare å pøse på med grønnsaker. Men hva med lunsj? Vi var vant til brødskiver eller vanlig knekkebrød – ingen av delene var innenfor da vi skulle begrense inntak av mel (som fort skaper lavgradig betennelse i kroppen).
Har du noen «guilty pleasures»? Ett eller annet av «mat» eller drikke som roper på deg og som er krevende å lukke ørene for – fordi du bare må ha det? Du vet at det ikke er bra for deg, men likevel skriker kropp (eller sinn) om det? Og om du gir etter, så kjennes det bra bare et øyeblikk før følelsen av nederlag slår inn?
Det første steget i 12-trinnsprogrammet til Anonyme Alkoholikere kan omskrives slik: «Vi innrømmet at vi var maktesløse overfor mat, og at vi ikke lenger kunne mestre våre liv.» Er du (som oss) lite lysten på å føle deg maktesløs overfor noe som helst? Da er det bare å kose seg med dette temaet...
Hva tenker du om sukker – og hva slags forhold har du til mat og drikke med mye sukker? Og hva med kunstig søtning – blir det mye lettbrus og andre lettprodukter? Er det til hjelp eller hinder for den som vil bli sunn og/eller slank?
Meld deg på nyhetsbrev - så får du tips, oppskrifter og inspirasjonsartikler hver fredag. Det er gratis, og du kan melde deg av når som helst.